Zanimljivo

Kako voda utiče na naše tijelo

Vjerovatno ste stotine puta čuli ljude kako vam savjetuju da se hidratizirate. Kad god ste bolesni, liječnik će vam reći da povećate unos tekućine. Ako ste dobro, često se savjetuje da pijete vodu koja će vam pomoći u održavanju zdravlja. Čini se da se zapitate što je to zbog vode koja je čini tako presudnom za naše tijelo.

Pomaže u ravnoteži tečnosti u našem tijelu

Naše tijelo ima 60% vode. Neke od naših tjelesnih tekućina pomažu u probavi, cirkulaciji i apsorpciji. Drugi su presudni u stvaranju sline, transportu hranljivih sastojaka i održavanju naše tjelesne temperature. Naši unutarnji organi, prvenstveno mozak i bubrezi, komuniciraju kako bi stvorili ovu ravnotežu u našim tekućinama. Kada imate puno tekućine, mozak će poslati signal bubregu da mokri i ukloni dio tečnosti.

Pomaže u kontroli kalorija

Voda je sjajan način da izbacite neželjene kalorije. Osobe na dijeti ne bi trebali misliti da je voda čudo za mršavljenje, ali čini dobru alternativu visokokaloričnim pićima. Imajte na umu da hrana s visokim sadržajem vode zahtijeva više žvakanja, što tijelu olakšava apsorpciju. Ideja je da prehrambeni proizvodi s visokim udjelom vode mogu značajno pomoći osobama koje se na dijeti osjećaju sitije i zdravije, smanjujući unos kalorija. Povrće ima visok nivo vode, pa jedite i svoje povrće.

Pomaže energizirati mišiće

Stanice kojima nedostaje tačna ravnoteža tečnosti i elektroliti mogu se smežurati, što uzrokuje umor mišića . Zbog toga je neophodno uvijek svoje tijelo napuniti tekućinom, posebno kada vježbate. Američki koledž za sportsku medicinu preporučuje pojedincima da piju najmanje 17 unci vode dva sata prije bilo kakve fizičke aktivnosti. Preporuka je rani unos tečnosti i redovno ih unosite kako biste nadoknadili tečnost izgubljenu tokom znojenja tokom vježbanja.

Pomaže koži da se osjeća mlado

Koža je najveći organ vašeg tijela i sadrži puno vode. Voda za piće može pomoći u stvaranju zaštitne barijere koja sprečava gubitak tečnosti . Međutim, to ne znači da će prekomjerna hidratacija biti dovoljna da ukloni ili spriječi prisustvo bora i sitnih bora. Kada je vaša koža dehidrirana, izgledat će suha, naborana i stara. U idealnom slučaju, kod kuće biste trebali imati meku vodu, jer to može doprinijeti održavanju dobre kože. Možete izvršiti analizu vode kod pružatelja usluga, kao što je Water Doctor iz Washingtona, kako biste provjerili imate li kod kuće meku ili tvrdu vodu.

Pomaže u poboljšanju funkcije bubrega

Telesne tečnosti su uglavnom odgovorne za transport otpadnih proizvoda u ćelije i iz njih. Razina azota uree u krvi (BUN) otpadni je proizvod koji prolazi kroz bubrege i izlučuje se u urinu. Bubreg može dobro obaviti svoj posao u filtriranju i uklanjanju toksina kad god postoji dovoljan unos tečnosti. Znat ćete ako imate dovoljno tekućine u tijelu kada je boja urina svijetla i ne miriše. Kada vašem tijelu nedostaje tekućine, miris, boja i koncentracija mokraće se povećavaju jer bubrezi ne mogu filtrirati toksine. Kad pijete malo vode, mogu se razviti bubrežni kamenci.

Pomaže u održavanju normalne funkcije crijeva

Kada u tijelu imate dovoljno tekućine, probavni sustav funkcionirat će na svom optimalnom nivou, sprječavajući zatvor. Nedostatak tečnosti u vašem tijelu može dovesti do toga da vaša crijeva upijaju vodu iz stolice kako bi održala hidrataciju, što rezultira zatvorom.

Sad kad ste shvatili kako voda utječe na naše tijelo, trebali biste je učiniti dijelom svoje svakodnevne potrošnje.

Senid A

Freelance grafički i web dizajner sa mnogo klijenata širom svijeta, zaljubljen u web tehnologije, dizajn, biznis i marketing.

Slične objave

Back to top button