SavjetiZanimljivo

Kako poslati anonimnu e-poštu (5 jednostavnih metoda)

Koncept anonimne e-pošte može izgledati nestašno, skandalozno ili čak senzacionalno, ali postoji mnogo opravdanih razloga zašto bi neko mogao poslati anonimnu e-poštu. Bilo da ste novinar ili beznadežni romantičar, mi smo tu da vas naučimo o detaljima ovog kontroverznog, ali korisnog pristupa e-pošti.

Šta definiše anonimnu e-poštu?

Standardna e-pošta je dizajnirana da bude dvosmjerni, prepoznatljiv komunikacijski sistem u kojem i pošiljatelj i primalac znaju s kim su u prepisci, ali standardna e-pošta otkriva više informacija nego što mislite.

Vaša IP adresa se može lako dobiti iz metapodataka navedenih u zaglavlju e-pošte. Osim toga, standardne usluge e-pošte obično zahtijevaju od korisnika da dostave lične podatke za kreiranje naloga – kao što su vaše puno ime i prava poštanska adresa – kojima bi se moglo pristupiti ako bi vaša e-pošta ikada bila provaljena.

Zaista anonimna e-pošta je definisana nedostatkom bilo kakvih ličnih identifikacionih informacija (PII) povezanih sa samom e-poštom i/ili nalogom, uključujući IP adresu pošiljaoca i druga polja kao što su vremenske oznake i putanja poruke.

Šta Anoniman ne znači

Postoji klizna skala anonimnosti u zavisnosti od toga koliko temeljito želite da sakrijete svoj identitet. Ako niste zabrinuti za prikrivanje svoje IP adrese, postoji mnogo metoda e-pošte koje druge dijelove vašeg identiteta čuvaju u tajnosti.

Na primjer, ako kreirate novi nalog e-pošte koristeći sve lažne PII, možete poslati e-poštu nekome bez otkrivanja ko ste. Ovu e-poštu možete smatrati anonimnom, ali vaša IP adresa i metapodaci su i dalje vidljivi u ovom scenariju, tako da vaš identitet nije potpuno skriven.

Zašto koristiti anonimni nalog e-pošte?

Postoji mnogo legitimnih razloga za korištenje anonimnog računa e-pošte, kao što su:

  • Želite izbjeći neželjenu poštu, oglase i tragače.
  • Određenu korespondenciju želite zadržati anonimnom – bilo da se radi o poslovnoj ili ličnoj upotrebi.
  • Živite u regionu u kojem vlada nadgleda internet aktivnost.
  • Vi ste novinar i morate da ostanete anonimni za sebe ili svoje izvore.

5 metoda za slanje anonimne e-pošte

Pošto je istinska anonimnost e-pošte definisana nedostatkom PII, uključujući IP adresu pošiljaoca, ne postoji način da pošaljete istinski anonimnu e-poštu bez zamagljivanja vaše IP adrese koristeći virtuelnu privatnu mrežu (VPN) ili Tor pretraživač. Stoga je naša prva preporuka korištenje VPN-a ili Tor pretraživača, a sljedeće metode treba koristiti zajedno s tim prvim korakom za postizanje anonimnosti u korištenju e-pošte.

Koristite VPN

VPN-ovi usmjeravaju vaš internet promet kroz mrežu svjetskih servera – efektivno skrivajući vašu IP adresu od hakera, vlade, pa čak i vašeg vlastitog provajdera internetskih usluga (ISP) – ali sami VPN-ovi ne čine nijednu e-poštu koju pošaljete anonimnom. Trebali biste koristiti VPN u tandemu s drugim metodama koje opisujemo u nastavku, kao što je korištenje šifrirane e-pošte ili računa za snimanje. Na primjer, šifrirani račun e-pošte neće sadržavati vaš PII i šifrirati će sve vaše podatke e-pošte dok VPN skriva vašu IP adresu.

Ako odlučite koristiti VPN uslugu, svakako odaberite onu koja se pridržava stroge politike bez evidentiranja – što znači da VPN provajder neće pohraniti nikakve informacije koje bi se mogle koristiti za vašu identifikaciju ako ih ikad pozove vlada ili autoritet.

Jedina mana korištenja VPN-a je da oni dobri koštaju novac. Ako želite isprobati besplatnu opciju koja će sakriti vaš IP, razmislite o korištenju Tor pretraživača prilikom slanja anonimnih e-poruka. Tor pretraživač je volonterski vođen projekat koji usmjerava vaš promet kroz niz čvorova koji su dizajnirani da prikriju vašu izvornu IP adresu. Imajte na umu da će pretraživač Tor, iako efikasan u maskiranju vaše IP adrese, rezultirati sporim brzinama veze.

Istaknuti partneri

Koristite provajdera anonimne i šifrirane e-pošte

Anonimne i šifrirane usluge e-pošte funkcioniraju slično kao obična e-pošta, ali sadržaj vaših poruka – kao i vaše inbox i lista kontakata – šifriran je algoritmima za šifriranje. Ova usluga onemogućava trećim stranama – uključujući vašeg ISP-a, hakere, vladu, a ponekad i provajdera e-pošte – da čitaju vašu korespondenciju ili saznaju s kim ste bili u kontaktu. Jedina osoba koja može pročitati poruku koju šaljete je primalac vaše e-pošte.

Ove vrste usluga e-pošte općenito se najbolje koriste za stalnu korespondenciju gdje biste možda željeli imati mogućnost da redovno pristupate svojim porukama i odgovarate. Dok enkripcija štiti sadržaj vaše e-pošte i naloga, ona neće sakriti vašu IP adresu, što bi i dalje moglo biti obaveza u smislu vaše identifikacije.

Neki popularni anonimni i šifrirani računi e-pošte koje treba uzeti u obzir su:

Proton Mail: Dobro za ličnu upotrebu i ima zagarantovanu politiku bez zapisivanja i jaku enkripciju

Hushmail: Namijenjen malim preduzećima, zdravstvenim i advokatskim uredima

Guerilla Mail: Jednostavna i besplatna usluga za jednokratne račune e-pošte

Kreirajte “Burner” nalog

Nalozi e-pošte Burner slični su jeftinim, prepaid telefonima koji se mogu koristiti kratko vrijeme, a zatim odložiti. U slučaju pisača e-pošte, korisnici ne moraju registrovati nikakve informacije da bi ih koristili, a nalozi ističu nakon određenog vremena. Možete slati i primati e-poštu za mali vremenski period sa malo informacija koje vas povezuju sa aktivnošću.

Slično šifrovanim nalozima e-pošte, nalozi za snimanje ne maskiraju vašu IP adresu. Burner računi također mogu biti korisni za izbjegavanje neželjene pošte korištenjem računa „samo za primanje“ kada se prijavljujete za određene web stranice ili usluge kojima je potrebna adresa e-pošte za pristup ili popuste.

Uklonite metapodatke iz priloženih datoteka

Čak i kada koristite šifriranu e-poštu i VPN, dokumenti e-pošte mogu i dalje sadržavati metapodatke—posebno ako ste uključili neku vrstu priloga uz e-poštu. Slike snimljene digitalnim fotoaparatom mogu uključivati ​​ko je snimio sliku, kao i gdje i kada je snimljena. Čak i Word dokumenti ili Excel listovi mogu otkriti neku tačku porijekla, poput autora ili kompanije.

Uvijek biste trebali biti sigurni da prvo uklonite sve metapodatke koji mogu postojati iz vaših e-poruka i svih priloženih datoteka.

Na Windows-u možete lako ukloniti metapodatke pomoću Windows alata koji se zove Document Inspector. Također možete odabrati da to učinite ručno tako što ćete desnim klikom na datoteku odabrati Svojstva > Detalji > Ukloni svojstva i lične podatke .

Kreirajte novi nalog e-pošte

Uvijek imate mogućnost kreiranja novog naloga e-pošte kod provajdera e-pošte po vašem izboru. Samo obavezno navedite sve lažne podatke prilikom registracije, uključujući ime, datum rođenja, kućnu adresu, itd. Kao što smo spomenuli, ova metoda vam omogućava da šaljete i primate e-poštu sa verzijom anonimnosti, ali bolje je isključite ga uparivanje s VPN-om kako biste sakrili svoju IP adresu kako biste postigli istinsku anonimnost.

Usluge e-pošte koje treba izbjegavati zbog zabrinutosti za privatnost

Neke od glavnih prednosti većih, korporativnih kompanija za e-poštu kao što su Yahoo i Gmail su to što su besplatne, jednostavne za korištenje i pružaju korisne aplikacije. Međutim, vaša privatnost im obično nije na prvom mjestu i zapamtite da ove kompanije uvijek imaju pristup vašem računu e-pošte.

Senid A

Freelance grafički i web dizajner sa mnogo klijenata širom svijeta, zaljubljen u web tehnologije, dizajn, biznis i marketing.

Slične objave

Back to top button