Online ZaradaSavjetiTehnologija

9 savjeta za bolje rangiranje videozapisa ( i više pregleda)

Živimo u zlatnom dobu video marketinga. 68% potrošača radije gleda videozapise kako bi saznali o novim proizvodima ili uslugama. Osim toga, 64% potrošača obavi kupovinu nakon gledanja brendiranih video zapisa na društvenim mrežama. Uz takvu statistiku, jasno je zašto je video tako važan medij za marketing.

Ali istina je, bez obzira koliko su vaši video zapisi fantastični, oni neće pomoći vašem poslovanju ako ih niko ne pronađe. Tu dolazi SEO marketing za video marketing. Uz malo optimizacije, vaše kinematografsko remek-djelo (ili video s objašnjenjem od 60 sekundi) će se pojaviti na vrhu više pretraživanja na Google-u i YouTube-u.

9 najboljih praksi za video marketing SEO

Vaši marketinški video snimci su jedan od vaših najefikasnijih tipova marketinškog kolaterala . Zaslužuju da budu viđeni, a ne spremljeni na digitalnoj polici. Ovi SEO savjeti za video marketing pomoći će da ih kupci pronađu kad god pretražuju.

1. Odaberite pravu video hosting platformu

Različite platforme za video hosting ispunjavaju različite ciljeve, kao što su povećanje prometa na web stranici , povećanje svijesti o brendu ili generiranje prihoda od oglasa. Platforma koju odaberete određuje kako pretraživači indeksiraju vaše video zapise i kako oni doprinose vašoj ukupnoj SEO strategiji .

 • YouTube je idealan za maksimiziranje dijeljenja na društvenim mrežama i stjecanje šireg dosega, što je korisno za sve industrije. Osim toga, YouTube je drugi najveći pretraživač na svijetu, a njegovi video zapisi se pojavljuju na mnogim stranicama s rezultatima Google-a, tako da ćete htjeti usmjeriti svoje napore za optimizaciju.
 • Vimeo je odličan za visokokvalitetne video prezentacije pogodne za profesionalne usluge i obrazovne sadržaje.
 • Wistia je savršena za marketing u zdravstvu , maloprodaju i profesionalne usluge jer nudi detaljnu analitiku i marketinške alate.
 • Brightcove je najbolji za velike video kampanje jer nudi opsežne alate za upravljanje kampanjama, što ga čini dobrim izborom za maloprodajne i zdravstvene sektore.

Možete koristiti platforme kao što su TikTok ili Snapchat kako biste uključili mlađu publiku kroz kratke, moderne video sadržaje.

Druga opcija da svoj video sadržaj učinite ekskluzivnim za svoju web stranicu je da ga hostirate na platformama za web hosting kao što su Wix ili Squarespace . Na ovaj način, videozapisi na vašoj web stranici neće prikazivati ​​oglase ili preporučivati ​​drugi sadržaj, zadržavajući gledaoce usredotočenim isključivo na vašu ponudu.

2. Koristite ciljane ključne riječi u naslovima, opisima i oznakama

Korištenje ključnih riječi u naslovu, opisu i oznakama vašeg videozapisa pomaže algoritmima pretraživanja videozapisa da razumiju o čemu se radi u vašem videozapisu, čime se povećava vjerovatnoća da će se pojaviti u relevantnim pretragama.

Istraživanje ključnih riječi za video zapise je isto kao i za članke i postove na blogu. Možete vidjeti šta je popularno u vašoj niši na YouTubeu, a zatim koristiti SEO alate da pronađete ključne riječi koje se odnose na te teme.

Kada se odlučite za primarnu ključnu riječ, uključite je u naslov . Također, napišite detaljan opis koristeći ključne riječi i uvjerite se da se čita prirodno i daje kontekst o videu. Dodajte relevantne ključne riječi kao oznake kako biste kategorizirali svoj video i poboljšali njegove šanse da bude pronađen u povezanim pretragama.

3. Optimizirajte video za mobilno gledanje

Videozapisi optimizirani za mobilne uređaje nude bolje korisničko iskustvo, što dovodi do dužeg vremena gledanja i većeg angažmana. S obzirom da više od 50% web prometa dolazi s mobilnih telefona, optimizacija videozapisa za mobilno gledanje je važna, jer pretraživači favoriziraju sadržaj koji ima dobre rezultate na mobilnim uređajima.

Da biste bili sigurni da vaši videozapisi dobro funkcioniraju na različitim vrstama mobilnih uređaja, učinite sljedeće:

 • Koristite video format koji je široko podržan na mobilnim uređajima, kao što je MP4 (sa H.264 video kodekom i AAC audio kodekom).
 • Koristite omjer stranica prilagođen mobilnim uređajima, kao što je vertikalni (9:16) ili kvadratni (1:1) format.
 • Komprimirajte video datoteke kako biste smanjili njihovu veličinu kako bi se brže učitavali bez gubitka kvalitete.
 • Koristite alate kao što je Google PageSpeed ​​Insights da testirate koliko se brzo vaš video učitava na mobilnim uređajima, a zatim smanjite brzinu učitavanja da smanjite stopu posete početne stranice .
 • Uvjerite se da vaša web stranica i video player brzo reagiraju i da se neprimjetno prilagođavaju različitim veličinama ekrana.

4. Implementirajte video transkripte

Video transkripti čine vaš sadržaj dostupnim široj publici, uključujući govornike kojima nije maternji jezik i one sa oštećenjem sluha. Transkripti takođe pružaju dodatni tekst za pretraživače za indeksiranje, poboljšavajući SEO vašeg videa tako što će se povećati verovatnoća da će se pojaviti u relevantnim pretragama.

Također, prirodno uključite relevantne ključne riječi u svoj transkript, baš kao što biste to učinili u članku ili stranici proizvoda. Zatim navedite vezu do transkripta na svojoj web stranici (zajedno sa videom) kako biste poboljšali pristupačnost i SEO.

5. Koristite visokokvalitetne i privlačne sličice

Visokokvalitetna, privlačna sličica značajno povećava stopu klikanja vašeg videa, signalizirajući pretraživačima da je vaš sadržaj relevantan i privlačan. Zapravo, 90% najboljih videozapisa na YouTubeu ima prilagođenu sličicu. Sa sigurnošću se može reći da broj ne bi bio toliko drugačiji na drugim platformama.

Većina ljudi će prvo primijetiti sličicu, a kasnije pročitati naslov, pa je važno uključiti naslov u sličicu. Sličica nije samo fenomen specifičan za YouTube; čak i ako na svojoj web stranici hostirate videozapise, to će utjecati na vašu stopu klikanja i SEO.

Prilikom dizajniranja sličice:

 • Koristite žive boje (koje su u skladu sa smjernicama vašeg brenda ), jasne i privlačne slike i čitljiv tekst kako biste istakli vašu sličicu.
 • Uvjerite se da sličica tačno predstavlja sadržaj vašeg videozapisa kako biste privukli istinski zainteresirane gledaoce.
 • Koristite dosljedan stil za sličice kako biste izgradili prepoznatljivost brenda i povjerenje svoje publike.

6. Implementirajte video sitemape

Video mape sajta pomažu pretraživačima da efikasnije pronađu i indeksiraju vaše video zapise. Mapa sajta za video pruža detaljne informacije o video sadržaju na vašoj veb lokaciji, olakšavajući pretraživačima da razumeju i pravilno rangiraju vaše video zapise u rezultatima pretrage.

Detaljne informacije u mapi web stranice pomažu pretraživačima da bolje razumiju video sadržaj, što povećava vjerovatnoću da se ovi videozapisi pojave u relevantnim rezultatima pretraživanja.

Koristite alate kao što su XML Sitemap Generator za Google , xml-sitemaps ili WriteMaps da generišete mapu sajta za svoje video zapise. Uključite detalje kao što su naslov videozapisa, opis, URL stranice za reprodukciju, URL sličice i URL neobrađenog video fajla.

Pošaljite svoju video sitemapu pretraživačima kao što su Google i Bing kako biste bili sigurni da su upoznati sa svim video sadržajima na vašoj web lokaciji. Također, ažurirajte svoju mapu web lokacije novim videozapisima i uklonite sve koji više nisu dostupni.

7. Obratite pažnju na dužinu i jasnoću videa

Odgovarajuća dužina videa zadržava pažnju gledalaca, dok vam jasnoća (i u pogledu vizuelnog kvaliteta i sadržaja) pomaže da prenesete svoju poruku. Uskladite dužinu videozapisa sa svojom specifičnom publikom i svrhom videozapisa.

Evo koja bi dužina trebala biti zasnovana na vrsti videa:

 • Video snimci o kulturi kompanije : Najbolje čuvati na 2 do 4 minute, ostavljajući dovoljno vremena da se prikažu vrijednosti kompanije i okruženje.
 • Prodajni video snimci : oni bi trebali biti između 30 i 90 sekundi, s kraćim videozapisima za hladne potencijalne klijente i dužim za angažiraniju publiku.
 • Video snimci na početnoj stranici : Idealna dužina je 30 do 60 sekundi, što služi kao brzi uvod u vaš brend ili usluge.
 • Videozapisi odredišne ​​stranice : Odredišne ​​stranice videa trebale bi biti duge 30 do 60 sekundi i fokusirane na privlačenje pažnje i povećanje konverzija.
 • Objašnjeni videozapisi : Optimalno u trajanju od 60 do 90 sekundi, pružajući dovoljno vremena za edukaciju gledalaca o vašem proizvodu ili usluzi.
 • Video snimci e-poštom : oni bi trebali biti oko 30 do 45 sekundi, dovoljno sažeti da održe interesovanje i efikasno isporuče poruku.
 • Video zapisi sa svjedočanstvima : najbolje u trajanju od 2 do 4 minute, što omogućava dovoljno vremena za detaljne i uvjerljive priče kupaca.

Svi gore navedeni videozapisi mogu se hostirati na vašoj web stranici ili platformi treće strane i koriste se za različite vrste kampanja. Ako planirate snimati videozapise za marketing na društvenim mrežama , koristite sljedeće dužine:

 • TikTok : Optimalno trajanje je između 10 i 15 sekundi, iako video zapisi mogu trajati do 60 sekundi. TikTok sada podržava duže video zapise, ali preporučujemo da ih umjesto toga postavite na YouTube.
 • X (ranije Twitter) : Preporučena dužina je između 20 i 45 sekundi, što odgovara kratkom i sažetom stilu platforme.
 • YouTube : Idealan za duži sadržaj, u rasponu od 5 do 15 minuta, savršen za tutorijale, studije slučaja i intervjue.
 • Facebook : Facebook video zapisi bi trebali biti dugi 30 do 90 sekundi, u skladu s rasponom pažnje korisnika na ovoj platformi.
 • Instagram : Optimalna dužina je 30 do 45 sekundi, prilagođavajući se preferencijama platforme za kratke, zanimljive klipove.
 • LinkedIn : LinkedIn je pogodan za malo duže video zapise u rasponu od 30 sekundi do 5 minuta, za profesionalnu publiku zainteresiranu za detaljan sadržaj.

Na LinkedIn-u, većina poslovnih video zapisa traje oko jednog minuta . Oni objavljuju veze na podcaste, ali te veze vode korisnika s LinkedIn-a na njihovu web stranicu. To je zato što znaju da ljudi koji skroluju kroz LinkedIn neće stati zbog dugog videa, ali će svakako gledati kraće video zapise. Kada ljudi zaista gledaju vaše video zapise od početka do kraja, to pomaže vašem SEO-u.

8. Pratite analitiku i metriku angažmana

Analitika i metrika angažmana daju uvid u ponašanje gledatelja, preferencije i nivoe angažmana. Ovo su ključni pokazatelji efikasnosti vaše video marketing SEO strategije:

Broj pregleda : Ova osnovna metrika pokazuje koliko je puta vaš video pregledan, dajući direktnu mjeru njegovog dosega.

Vrijeme gledanja/zadržavanje publike : Ovo pokazuje koliko dugo gledaoci gledaju vaš video i u kom trenutku prestaju. Duže vrijeme gledanja i visoke stope zadržavanja znače da je vaš sadržaj zanimljiv.

 • Stopa klikanja (CTR) : postotak gledalaca koji kliknu na vaš video nakon što ga vide u rezultatima pretraživanja. Veći CTR znači da naslovi i sličice vaših videozapisa dobro funkcionišu.
 • metrika angažmana : uključuje lajkove, komentare, dijeljenja i pretplate, koji odražavaju način na koji gledaoci stupaju u interakciju s vašim sadržajem.
 • Stopa konverzije : Ako vaš video ima specifičan poziv na akciju , praćenje konverzija je ključno za razumijevanje koliko je video učinkovit u postizanju svojih ciljeva.
 • Izvori prometa : Ovo identificira odakle dolaze pregledi vašeg videozapisa, kao što su tražilice ili direktne veze. Pomaže vam da shvatite kako gledaoci otkrivaju vaš video.
 • SEO rangiranje : Pratite gdje se vaš video pojavljuje u rezultatima pretraživanja za ciljane ključne riječi tokom vremena.
 • Društvena dijeljenja : Mjeri koliko je puta vaš video podijeljen na platformama društvenih medija.
 • Povratne veze : Broj vanjskih web lokacija koje povezuju vaš video ili njegovu odredišnu stranicu utječe na rangiranje na tražilici.

Redovnim praćenjem ovih metrika možete procijeniti učinak vašeg video sadržaja i poboljšati SEO i strategije sadržaja za bolje rezultate.

9. Adresa tehničkog SEO-a

Faktori koji utječu na tehnički SEO su ključni za poboljšanje pristupačnosti, korisničkog iskustva i vidljivosti na pretraživačima vaših videozapisa. Ovi faktori osiguravaju da se vaši videozapisi lako otkrivaju, brzo učitavaju i gledaju na širokom rasponu uređaja.

Evo nekoliko uobičajenih tehničkih problema sa SEO-om da provjerite da ih već nismo riješili:

 • Responzivni dizajn : web stranica i video player su prilagodljivi i prilagođavaju se različitim veličinama ekrana, posebno za mobilne uređaje.
 • Veličina i format datoteke : Videozapisi se komprimiraju kako bi se smanjilo vrijeme učitavanja bez žrtvovanja kvaliteta.
 • Označavanje šeme : implementirali ste označavanje šeme (strukturirane podatke) za svoje video zapise kako biste tražilicama pružili više informacija o vašem video sadržaju.
 • CDN za video hosting:  Koristili ste mrežu za isporuku sadržaja (CDN) kako biste osigurali brže učitavanje video zapisa na različitim geografskim lokacijama.
 • HTML5 kompatibilnost: Video plejer i sadržaj su kompatibilni sa HTML5 za širu dostupnost na svim uređajima.
 • Siguran hosting (HTTPS): Video snimci su na sigurnim (HTTPS) platformama ili web stranicama za bolje povjerenje i rangiranje od strane pretraživača.
 • Kompatibilnost sa više pretraživača: Video zapisi se neometano reproduciraju na različitim web pretraživačima.
 • Koristite SEO za video marketing da dobijete vidljivost i pretplatnike

Trend video marketinga nastavlja da se širi kao jedan od najboljih medija za privlačenje kupaca na svim kanalima. To je odlična vijest jer je snimanje i dijeljenje videozapisa također lakše.

Loša strana je da tamo gdje postoji niža prepreka za ulazak i velike nagrade, postoji i velika konkurencija. Vodeći računa o video marketingu SEO će vam pomoći da postignete i zadržite prva mjesta na stranicama s rezultatima.

Evo najvažnijih zadataka koje treba riješiti kada optimizirate svoje videozapise za pretraživanje:

 • Odaberite pravu video hosting platformu
 • Koristite ciljane ključne riječi u naslovima, opisima i oznakama
 • Optimizirajte video za mobilno gledanje
 • Implementirajte video transkripte
 • Koristite visokokvalitetne i privlačne sličice
 • Implementirajte video sitemape
 • Obratite pažnju na dužinu i jasnoću videa
 • Pratite analitiku i metriku angažmana
 • Adresa tehničkog SEO-a

Senid A

Freelance grafički i web dizajner sa mnogo klijenata širom svijeta, zaljubljen u web tehnologije, dizajn, biznis i marketing.

Slične objave

Također pogledajte
Close
Back to top button