SavjetiTehnologija

Kako izbrisati ili deaktivirati Facebook profil

Društvene platforme poput Facebooka prolaze tanku granicu između toga da budu korisne i potroše cijeli život . Bez obzira na to da li vaše obavještenje o vremenu upotrebe govori da ste danas proveli užasno puno vremena na telefonu ili jednostavno više ne osjećate potrebu dijeliti svaki centimetar svog života na feedu vijesti – možda je vrijeme da konačno povučete priključite svoj mrežni život i privremeno izbrišite svoj račun … ili zauvijek .

Iako brisanje vašeg Facebook računa zvuči dovoljno jednostavno, zapravo je varljivo teško. Platforme društvenih medija zarađuju na vama, pa je posljednje što žele da zaustave neprestano pomicanje i dijeljenje.

Ali ne brinite, izradili smo jednostavan, korak-po-korak vodič o tome kako izbrisati svoj Facebook profil kako biste zauvijek izašli ispod njih – ili taman dovoljno vremena da se odmorite prije nego što im se ponovo vratite.

Brisanje vašeg Facebook računa

Iako sam većinu tinejdžerskih godina proveo moleći roditelje za Facebook račun, borim se da pronađem razloge za održavanje svog računa danas. Ako poput mene imate Facebook račun samo kratko desetljeće, vjerovatno ima previše vašeg života na mreži – ili vam je jednostavno dosadilo vidjeti blago rasistička ažuriranja vaše bake na Facebooku (glasali ste za za ovo ili za ono, razumijem). 

Postoje dva načina da se riješite svog Facebook računa. Prvo je ‘deaktiviranje‘ vašeg profila; to znači da svoj račun možete ponovno aktivirati u bilo kojem trenutku. Ali do tada, ljudi ne mogu vidjeti vašu Facebook vremensku liniju, pa čak ni tražiti vas. Iako neke informacije mogu ostati vidljive, poput direktnih poruka koje ste prethodno poslali. 

Drugi način da uklonite svoj Facebook račun je njegovo brisanje … zauvijek . Ako odaberete trajniji korak, Facebook će odgoditi brisanje nekoliko dana nakon podnošenja zahtjeva. Ako se prijavite u tom periodu, postupak brisanja se otkazuje i vaš račun će biti obnovljen (stvarno ne žele da napustite) .

Nakon što je vaš račun trajno izbrisan, ne možete ga ponovno aktivirati. Također, može biti potrebno i do 90 dana da se obrišu vaši podaci koji su pohranjeni u njegovom sigurnosnom sistemu, ali u to vrijeme na Facebooku nisu dostupne ove informacije.

Samo želim deaktivirati svoj račun, ali kako to učiniti?

Ah, znači, prihvatili ste manje zastrašujuću opciju. Da biste privremeno deaktivirali svoj Facebook račun, dovoljno je da se prijavite na svoj profil na radnoj površini, a zatim slijedite ove korake:

  • Kliknite strelicu dolje u meniju računa u gornjem desnom uglu bilo koje Facebook stranice u vašem web pregledniku
  • Odaberite ‘Postavke i privatnost’
  • Odaberite ‘Vaše informacije na Facebooku’ u lijevom meniju
  • Kliknite ‘Upravljanje računom’
  • Pritisnite ‘Deaktivacija i brisanje’, a zatim potvrdite svoju odluku

Ako odlučite da jednostavno ne možete živjeti bez Facebooka, svoj račun možete ponovo aktivirati prijavom na Facebook i cijeli će vam profil biti vraćen.

Želim zauvijek izbrisati svoj Facebook račun, ali šta da radim?

Koliko god ne želimo priznati, brisanje vašeg Facebook računa ozbiljna je odluka i može utjecati na to kako ćete ostati u kontaktu s dalekom rodbinom i pronaći društvene mogućnosti s prijateljima. 

Prije nego što zauvijek izbrišete svoj račun, možda bi bilo vrijedno preuzeti vaše Facebook podatke; to uključuje fotografije i postove koje ste ranije prenijeli. Da biste spremili podatke, slijedite ove jednostavne korake:

  • Kada ste prijavljeni na radnoj površini, slijedite ovaj link (Facebook-ova stranica pomoći za brisanje računa)
  • Kliknite „Preuzmite informacije“
  • Sačekajte da Facebook oformi fajl sa vašim podacima te vas obavijesti putem email-a kada bude gotovo.

Nakon što spremite podatke ili odlučite da ih ne želite zadržati, jednostavno kliknite ‘Izbriši račun’ i gotovi ste. 

Postoji dubok bazen web lokacija za društvene mreže, ali većini nije zauvijek teško obrisati svoj račun. Ako se pitate kako izbrisati svoj račun na drugim društvenim web lokacijama, posjetite njihovu stranicu s čestim pitanjima ili potražite jednostavan vodič na Google-u.

Sretno živite bez provjere Facebook-a svakih pet minuta.

Kako izbrisati ili deaktivirati Facebook profil preko mobitela

Pratite nekoliko jednostavnih koraka prikazanih na slici ispod.

Pročitajte još: Kako deaktivirati ili izbrisati svoj Instagram profil

Senid A

Freelance grafički i web dizajner sa mnogo klijenata širom svijeta, zaljubljen u web tehnologije, dizajn, biznis i marketing.

Slične objave

Back to top button