MarketingSavjeti

7 savjeta o tome kako efikasno koristiti Twitter za svoju karijeru

Volite tvitanje? Podignite svoj račun na novi nivo uz ove savjete na Twitteru koji bi mogli pomoći vašoj karijeri.

Tweetovi, retweetovi, pinovi, objave i lajkovi — društveni mediji bujaju od aktivnosti i svaka platforma ima svoje jedinstvene atribute. Facebook nudi raznoliku multimedijalnu uslugu dizajniranu da se dobro poveže sa svima. LinkedIn zaokuplja tržište karijerama, a Pinterest pravi šareni krug slika. Ali postoji još jedna platforma koja igra veliku ulogu u društvenim mrežama: Twitter.

Twitter je najbolje dizajniran da pruži brze informacije. Kao rezultat toga, kompanije su razvile mikro-blogovanje i posebne reklame kako bi iskoristile prednosti Twittera kao promotivnog alata. Funkcija pretraživanja hashtagova također ga čini prilagodljivijim od drugih društvenih medija. Twitter nije samo izvor vijesti i društvenog iskustva, već je postao i platforma za napredovanje u karijeri i vještine oglašavanja. Njegove funkcije kombinuju funkcije LinkedIn-a i Facebooka, čineći traženje posla lakim i dajući novo značenje „marketingu karijere“.

Evo sedam savjeta za profesionalno korištenje Twittera i pretvaranje vaših tvitova od 280 riječi u zlato za traženje posla.

1. Izložite svoje vještine

Recikliranje sadržaja sa RSS feedova i drugih stranica nije ono za što je Twitter dizajniran i ne pomaže vašoj karijeri. Zamislite svoje ime kao brend. Slično kao brend kompanije, vaš lični brend je ključan za uspijeh u karijeri i to je ono što vas čini vrednim i poželjnim – želite da vas menadžeri za zapošljavanje traže. Počnite zadirkivanjem svojih vještina, slično kao što oglašivači zadirkuju nadolazeći proizvod. Tokom otprilike pet dana, polako objavljujte sitnice o svojim postignućima i drugim aspektima vaše trenutne karijere. Evo nekoliko primjera:

Drugi način da iskoristite Twitter i vještine prikazivanja je komentarisanje tvitova relevantnih za vašu industriju. Potražite velike, lokalne kompanije i pratite njihove objave. Javite se s vremena na vrijeme sa svojim idejama. Ko zna, možda ćete jednog dana dobiti “poziv”.

2. Recite to slikama

Slika vrijedi hiljadu riječi, tako da fotografije vaših postignuća predstavljaju sjajne objave. Zapravo, istraživanja pokazuju da tweetovi sa fotografijama dobijaju 313% više angažmana. Koristite slike poput infografike sa svojim tweetovima što češće možete. Međutim, klonite se zabave i rekreacije – neka bude profesionalno. Jedan primjer dobrog korištenja fotografija je dijeljenje kozmetičara prije i poslije snimanja. Pitajte svog klijenta za dozvolu i slikajte prije da biste objavili na Twitteru.

sedam savjeta za profesionalno korištenje Twittera i pretvaranje vaših tvitova od 280

3. Učinite to ličnim

Ključ za korištenje Twittera za posao je pokazivanje vaše ličnosti. Potražite načine da to malo pomiješate. Prilagodite postove i veze koristeći svoje omiljene boje. Snimite profesionalnu fotografiju za sliku profila i naslovnu sliku. Čak će i logotip stiliziran kaligrafijom učiniti da se vaša stranica istakne. Još nekoliko savjeta za personalizaciju vašeg računa:

Objavite fotografije iz svog privatnog života (ali neka bude profesionalno!)

Koristite jezik prvog lica

Klonite se stenografskog pisanja

4. Nemojte bankrotirati hashtag market

Da, teško je odoljeti. Haštagovi su cool, zabavni i funkcionalni, ali za sve postoji vrijeme. Nemojte preterano koristiti hashtagove. Uključivanje dva ili tri relevantna je odličan način da optimizirate svoje tvitove za pretraživače, ali sve više je pretjerano. Koristite vijesti u trendu da optimizirate svoje hashtagove – alati kao što su Google Trends, Hashtags.org i Hashtagify.me navode informacije koje vam mogu pomoći da povećate promet. Događaji koji tvituju uživo relevantni za vašu profesiju su još jedan način da popularizujete svoju stranicu. Dok koristite svoje hashtagove, držite se podalje od besmislenih, nepretraživih ključnih riječi — #LovingHamburgers neće nikuda odgurnuti vašu karijeru.

5. Ne budite publicisti

Nemojte da vaš Twitter izgleda kao PR stranica. Samopromotivni tvitovi su odlični i mogu značajno ojačati vašu stručnost, ali ako vaš Twitter izgleda kao predizborna kampanja, mnogi će vas u najgorem slučaju izbrisati, a u najboljem slučaju ignorirati. Sjećanje na pravilo 80-20 koje koriste stručnjaci za marketing i oglašavanje pomoći će vam da uravnotežite svoje tweetove. Ne više od 20 posto vaših postova ne bi trebalo biti samopromotivnih. Ostalih 80 posto bi trebalo da budu komunikacija, događaji, opšti postovi, itd. Pogledajte Twitter naloge slavnih ličnosti za smjernice – njihovi medijski timovi znaju kako pronaći ovu ravnotežu.

6. Angažirajte se sa svojim sljedbenicima

Stimulirali ste svoju publiku, koristili slike da ispričate priču i uključili pravu količinu samopromocije. Sada je vrijeme da iskoristite te nove pratioce. Prvo, pratite svoje pratioce nazad. Imajte na umu da vaša publika zna vaša interesovanja — nemojte pratiti neprikladne korisnike kada koristite Twitter u profesionalne svrhe. Zatim, nemojte se bojati uskočiti i komunicirati sa svojim pratiocima. Zanima ih šta imate da kažete, inače vas uopšte ne bi pratili. Ne zaboravite:

  • Komentirajte tvitove svojih pratilaca i dajte svoje mišljenje.
  • Retweet, retweet, i retweet ponovo.
  • Zamislite Twitter kao razgovor između dvoje profesionalnih kolega.
  • Klonite se kontroverznih tema.

7. Podignite Twitter na viši nivo

Korištenje Twittera je i zabavno i produktivno. Nijedna druga platforma ne nudi prednosti Twitter-ove metode „izgovori u 280 znakova ili manje“. To je jedna od rijetkih platformi društvenih medija koja omogućava korisnicima da pretražuju na Googleu tweetove, hashtagove, gifove i korisnike. To je besplatno oglašavanje u svom najboljem izdanju i dodaje još jedan način na koji možete unaprijediti traženje posla. Ali te prednosti možete podići na drugi nivo. Iskoristite svoj Twitter na najbolji način koristeći ga za promociju svoje Facebook i LinkedIn aktivnosti.

Senid A

Freelance grafički i web dizajner sa mnogo klijenata širom svijeta, zaljubljen u web tehnologije, dizajn, biznis i marketing.

Slične objave

Back to top button