BiznisSavjeti

Kako napisati biznis plan – Biznis savjeti

Poslovni plan vam pomaže da vodite svoj posao

Dobar poslovni plan vodi vas kroz svaku fazu pokretanja i upravljanja vašim poslom. Vaš poslovni plan ćete koristiti kao putokaz kako strukturirati, voditi i razvijati svoj novi posao. To je način da razmislite o ključnim elementima vašeg poslovanja.

Poslovni planovi vam mogu pomoći da dobijete sredstva ili dovedete nove poslovne partnere. Investitori žele biti sigurni da će vidjeti povrat svojih ulaganja. Vaš poslovni plan je alat koji ćete koristiti da ubijedite ljude da je rad s vama – ili ulaganje u vašu kompaniju – pametan izbor.

Odaberite format poslovnog plana koji vam odgovara

Ne postoji ispravan ili pogrešan način za pisanje poslovnog plana. Ono što je važno je da vaš plan zadovoljava vaše potrebe.

Većina poslovnih planova spada u jednu od dvije uobičajene kategorije: tradicionalni ili mršavi startup.

Tradicionalni poslovni planovi su češći, koriste standardnu ​​strukturu i podstiču vas da uđete u detalje u svakom odeljku. Oni obično zahtijevaju više posla unaprijed i mogu biti dugi na desetine stranica.

Mršavi startup poslovni planovi su manje uobičajeni, ali i dalje koriste standardnu ​​strukturu. Oni se fokusiraju na sažimanje samo najvažnijih tačaka ključnih elemenata vašeg plana. Njihova izrada može trajati samo jedan sat i obično su samo jedna stranica.

Tradicionalni poslovni plan

Ova vrsta plana je vrlo detaljna, potrebno je više vremena za pisanje i sveobuhvatna je. Zajmodavci i investitori obično traže ovaj plan.

Mršavi startup plan

Ovaj tip plana je fokusiran na visokom nivou, brzo se piše i sadrži samo ključne elemente. Neki zajmodavci i investitori mogu tražiti više informacija.

Tradicionalni format poslovnog plana

Možda ćete preferirati tradicionalni format poslovnog plana ako ste veoma orijentisani na detalje, želite sveobuhvatan plan ili planirate da zatražite finansiranje iz tradicionalnih izvora.

Kada pišete svoj poslovni plan, ne morate se pridržavati tačnog okvira poslovnog plana. Umjesto toga, koristite odjeljke koji imaju najviše smisla za vaše poslovanje i vaše potrebe. Tradicionalni poslovni planovi koriste neku kombinaciju ovih devet odjeljaka.

Izvršni sažetak

Ukratko recite čitatelju šta je vaša kompanija i zašto će biti uspješna. Uključite svoju izjavu o misiji, svoj proizvod ili uslugu i osnovne informacije o rukovodećem timu vaše kompanije, zaposlenicima i lokaciji. Također biste trebali uključiti finansijske informacije i planove rasta na visokom nivou ako planirate tražiti financiranje.

Opis kompanije

Koristite opis vaše kompanije da pružite detaljne informacije o vašoj kompaniji. Idite u detalje o problemima koje rješava vaše poslovanje. Budite konkretni i navedite potrošače, organizaciju ili preduzeća kojima vaša kompanija planira da služi.

Objasnite konkurentske prednosti koje će učiniti vaše poslovanje uspješnim. Ima li stručnjaka u vašem timu? Jeste li pronašli savršenu lokaciju za svoju trgovinu? Opis vaše kompanije je mjesto gdje se možete pohvaliti svojim prednostima.

Analiza tržišta

Trebat će vam dobro razumijevanje izgleda vaše industrije i ciljnog tržišta a koju ste vjerovatno napravili u prvom koraku. Konkurentno istraživanje će vam pokazati šta rade druge kompanije i koje su njihove prednosti. U svom istraživanju tržišta potražite trendove i teme. Šta rade uspješni takmičari? Zašto radi? Možeš li to bolje? Sada je vrijeme da odgovorite na ova pitanja.

Organizacija i upravljanje

Recite čitaocu kako će vaša kompanija biti strukturirana i ko će je voditi.

Opišite  pravnu strukturu  vašeg poslovanja. Navedite o kakvoj se vrsti poduzeća radi (Pročitajte poglavlje 5 o vrstama poduzeća i njihovim strukturama).

Koristite organizacioni dijagram da odredite ko je za šta zadužen u vašoj kompaniji. Pokažite kako će jedinstveno iskustvo svake osobe doprinijeti uspjehu vašeg poduhvata. Razmislite o uključivanju životopisa i životopisa ključnih članova vašeg tima.

Usluga ili linija proizvoda

Opišite šta prodajete ili koju uslugu nudite. Objasnite kako to koristi vašim kupcima i kako izgleda životni ciklus proizvoda. Podijelite svoje planove za intelektualnu svojinu, kao što su prijave za autorska prava ili patente. Ako radite  istraživanje i razvoj  za svoju uslugu ili proizvod, detaljno objasnite.

Marketing i prodaja

Ne postoji jedinstven način pristupa marketinškoj strategiji. Vaša strategija bi se trebala razvijati i mijenjati kako bi odgovarala vašim jedinstvenim potrebama.

Vaš cilj u ovom odjeljku je da opišete kako ćete privući i zadržati kupce. Također ćete opisati kako će se prodaja zapravo dogoditi. Kasnije ćete se pozvati na ovaj odjeljak kada budete pravili financijske projekcije, pa se pobrinite da detaljno opišete svoje kompletne marketinške i prodajne strategije.

Zahtjev za finansiranje

Ako tražite sredstva, ovdje ćete iznijeti svoje zahtjeve za finansiranjem. Vaš cilj je da jasno objasnite koliko sredstava će vam trebati u narednih pet godina i za šta ćete ih koristiti.

Navedite da li želite dug ili kapital, uslove koje želite da se primenjuju i dužinu vremena koje će vaš zahtev pokriti. Dajte detaljan opis kako ćete koristiti svoja sredstva. Navedite da li su vam potrebna sredstva za kupovinu opreme ili materijala, isplatu plata ili pokrivanje određenih računa dok se prihod ne poveća. Uvijek uključite opis vaših budućih strateških finansijskih planova, kao što je otplata duga ili prodaja vašeg poslovanja.

Finansijske projekcije

Dopunite svoj zahtjev za finansiranje finansijskim projekcijama. Vaš cilj je da uvjerite čitaoca da je vaše poslovanje stabilno i da će biti finansijski uspješan.

Ako je vaše poslovanje već osnovano, uključite izvještaje o prihodima, bilanse stanja i izvještaje o novčanim tokovima za posljednjih tri do pet godina. Ako imate drugi kolateral koji biste mogli staviti uz kredit, obavezno ga navedite odmah.

Dajte perspektivne finansijske izglede za narednih pet godina. Uključuje prognozirane bilanse uspjeha, bilanse stanja, izvještaje o novčanim tokovima i budžete kapitalnih izdataka. Za prvu godinu budite još konkretniji i koristite kvartalne — ili čak mjesečne — projekcije. Pobrinite se da jasno objasnite svoje projekcije i uskladite ih sa svojim zahtjevima za finansiranje.

Ovo je odlično mjesto za korištenje grafikona i grafikona da ispričate finansijsku priču vašeg poslovanja.  

Dodatak

Koristite svoj dodatak da pružite prateću dokumentaciju ili druge materijale koji su posebno traženi. Uobičajene stavke koje treba uključiti su kreditne istorije, biografije, slike proizvoda, preporuke, licence, dozvole, patenti, pravni dokumenti i drugi ugovori.

Lean startup format

Možda ćete preferirati lean startup format ako želite brzo objasniti ili započeti svoj posao, ako je vaš posao relativno jednostavan ili planirate redovno mijenjati i usavršavati svoj poslovni plan.

Mršavi/Lean startup formati su grafikoni koji koriste samo nekoliko elemenata za opisivanje ponude vrijednosti vaše kompanije, infrastrukture, kupaca i finansija. Korisni su za vizualizaciju kompromisa i osnovnih činjenica o vašoj kompaniji.

Postoje različiti načini da se razvije mršavi/lean startup šablon. Možete pretraživati ​​web kako biste pronašli besplatne predloške za izradu vašeg poslovnog plana. Ovdje razmatramo devet komponenti modela poslovnog plana:

Ključna partnerstva

Zabilježite druga preduzeća ili usluge s kojima ćete raditi da biste vodili svoj posao. Razmislite o dobavljačima, proizvođačima, podizvođačima i sličnim strateškim partnerima.

Ključne aktivnosti

Navedite načine na koje će vaše poslovanje steći konkurentsku prednost. Istaknite stvari poput direktne prodaje potrošačima ili korištenja tehnologije za korištenje ekonomije dijeljenja.

Ključni resursi

Navedite bilo koji resurs koji ćete iskoristiti da stvorite vrijednost za svog kupca. Vaša najvažnija imovina može uključivati ​​osoblje, kapital ili intelektualnu svojinu.

Propozicija vrijednosti

Dajte jasnu i uvjerljivu izjavu o jedinstvenoj vrijednosti koju vaša kompanija donosi na tržište.

Odnosi sa kupcima

Opišite kako će klijenti komunicirati s vašim poslom. Je li automatizirano ili osobno? Lično ili online? Razmislite o korisničkom iskustvu od početka do kraja.

Segmenti kupaca

Budite konkretni kada imenujete svoje ciljno tržište. Vaše poslovanje neće biti za svakoga, tako da je važno imati jasan osjećaj kome će vaš posao služiti.

Kanali

Navedite najvažnije načine na koje ćete razgovarati sa svojim klijentima. Većina preduzeća koristi kombinaciju kanala i optimizuje ih tokom vremena.

Struktura troškova

Hoće li se vaša kompanija fokusirati na smanjenje troškova ili maksimiziranje vrijednosti? Definirajte svoju strategiju, a zatim navedite najznačajnije troškove s kojima ćete se suočiti s njom.

Tokovi prihoda

Objasnite kako će vaša kompanija zapravo zaraditi novac. Neki primjeri su direktna prodaja, članarine i prodaja reklamnog prostora. Ako vaša kompanija ima više izvora prihoda, navedite ih sve.

Pogledajte kako izgleda i Kako napraviti Lean Startup Biznis Plan

Senid A

Freelance grafički i web dizajner sa mnogo klijenata širom svijeta, zaljubljen u web tehnologije, dizajn, biznis i marketing.

Slične objave

Back to top button