Biznis

Kako dobiti novac za pokretanje biznisa

Gdje možete dobiti novac za pokretanje posla? Pronalaženje sredstava za pokretanje poslovanja jedna je od najvećih prepreka za poduzetnike. Evo 18 načina da dobijete novac za pokretanje vašeg novog posla. 

Određivanje kako doći do novca za pokretanje posla jedan je od prvih izazova s ​​kojima se većina startup poduzetnika suočava. Kada izračunate troškove pokretanja i dodate iznos novca koji vam je potreban da pokrijete svoje lične troškove tokom faze pokretanja, sticanje novca za posao može izgledati kao nemoguć san. 

Ipak, stotine hiljada pojedinaca godišnje pronađu novac za pokretanje posla. Kako to rade? Još važnije, kako možete doći do sredstava za novi posao? Razmotrite ova rješenja za finansiranje pokretanja. Neki su gotovo bez rizika. Drugi uključuju značajan finansijski rizik i treba ih koristiti oprezno.

Iskoristite svoju ličnu ušteđevinu. 

Prvo mjesto na koje treba obratiti pažnju kada vam je potreban novac za pokretanje posla je vaša vlastita ušteđevina. Ovisno o tome koliko vam je potrebno da započnete posao, možda ćete moći koristiti vlastitu ušteđevinu, nasljedstvo ili dio svog raspoloživog prihoda za pokretanje posla. Ipak, budite sigurni da je novac koji uložite u svoj novi posao zaista „za jednokratnu upotrebu“. 

Uvijek postoji rizik da vaše poslovanje neće uspjeti, pa ne bi bilo preporučljivo uložiti svoju penzijsku štednju ili drugi novac koji očekujete da će vam trebati u budućnosti. 

Također biste trebali biti sigurni da imate dovoljno novca izdvojenog za rješavanje uobičajenih „hitnih slučajeva“ kao što su popravke automobila i slični neočekivani troškovi. Također, minimizirajte rizik tako što ćete potrošiti malo vremena na učenje kako započeti posao na pravi način.

Živite štedljivo — i uložite ušteđevinu u svoj posao. 

Možda ćete moći dobiti dio sredstava za pokretanje poslovanja koja su vam potrebna smanjenjem ličnih troškova. Biće potrebno strpljenje, ali ne morate da živite kao siromah ili gubite sate tražeći kupone od 50 centi da biste živeli štedljivo. Nekoliko jednostavnih promjena može vam uštedjeti stotine dolara mjesečno. 

Na primjer, kada jedan Newsdayreporterka je izbrojala koliko je potrošila na kupovinu ručkova, porodičnih obroka i otmjenih napitaka od kafe, ukupan iznos za mjesec dana iznosi 645,75 dolara. U zavisnosti od toga koliko kafe pijete, kuhanje kod kuće ili u kancelariji umjesto da je kupujete u Starbucksu ili Dunkin’ Donuts moglo bi vam uštedjeti 10 ili 15 dolara sedmično. Donošenje ručka na posao umjesto da ga naručite moglo bi vam uštedjeti još 20 dolara ili više sedmično. 

Ako jedete domaći obrok umjesto naručivanja, jedete vani ili donosite brzu hranu kući, moglo bi vam uštedjeti još 20 ili 30 dolara sedmično, plus sve savjete koje biste dali Grubhubu ili drugim dostavljačima. Smanjenje termostata za stepen ili dva tokom grejne sezone i povećanje stepena ili dva kada se klima uređaj isključi, uštedeće vam značajne količine novca tokom godine.

Koristite kreditnu karticu. 

Korištenje kreditne kartice — ako imate dobru kreditnu sposobnost — je najlakši način da dobijete novac za pokretanje posla. Oprema , zalihe, oglašavanje i poštarina (za slanje pošte) sve se može kupiti kreditnom karticom. A ako vam vaša kreditna kartica daje kreditnu liniju, možete sebi dati trenutni zajam (do vašeg kreditnog limita). 

Ali korištenje kreditne kartice za pokretanje vašeg poslovanja također nosi značajan rizik. Uz kamatne stope na kreditne kartice koje se kreću od oko 13% do čak 20% ili više, možete brzo dobiti ogroman račun za kreditnu karticu ako ne otplaćujete iznos svakog mjeseca. Dug je onaj za koji ćete biti odgovorni bez obzira da li je vaš posao uspješan ili ne.

Počni sa skraćenim radnim vremenom. 

Ako vam je potreban stalan izvor prihoda da biste podmirili svoje finansijske obaveze (i da bi vaša porodica bila pokrivena zdravstvenim osiguranjem), započnite posao kao poduhvat sa skraćenim radnim vremenom. Ne napuštajte svakodnevni posao sve dok posao sa skraćenim radnim vremenom ne bude imao stalan priliv kupaca i profita.

Nađite posao sa skraćenim radnim vremenom. 

Ako se posao koji želite pokrenuti ne može pokrenuti kao posao sa skraćenim radnim vremenom, ili i dalje zahtijeva više novca nego što imate, uzmite posao sa skraćenim radnim vremenom uz posao s punim radnim vremenom. Ostavite honorarni prihod na stranu dok ne uštedite dovoljno da pokrenete posao.

Započnite posao od kuće. 

Možda ćete moći da pokrenete posao bez novca ako radite od kuće i ne morate da plaćate račun za iznajmljivanje poslovnog prostora . Iako možda ne želite da reklamirate činjenicu da radite od kuće, imaćete dosta društva. Prema informativnom listu o čestim pitanjima koje je objavila Kancelarija za zagovaranje administracije malih preduzeća SAD u septembru 2019., 60,1% svih firmi bez plaćenih zaposlenih radi kod kuće, kao i 23,3% malih firmi poslodavaca.

Iako u Bosni i Hercegovini nije toliko zastupljen rad od kuće, globalizacija čini svoje tako da broj poslova i biznisa prijavljenih kod kuće je svakim danom sve više.

Nemojte se zalihati zalihama.  

Novac uložen u zalihe je gotovina koju nemate na raspolaganju za druge potrebe. Da smanjite svoju potrebu za finansiranjem pokretanja, kupujte što je moguće manje zaliha dok ne vidite koliko brzo se inventar zapravo prodaje. Ovisno o tome šta planirate prodati, možda ćete moći koristiti drop shipper da proizvedete svoj proizvod na zahtjev i pošaljete ga direktno svojim kupcima. 

Postoji niz kompanija koje se bave isporukom, na primjer, koje će odštampati vaše prilagođene dizajne na majice, šoljice za kafu, futrole za pametne telefone i druge artikle po narudžbi, a zatim ih poslati vašem kupcu pod imenom vašeg preduzeća. 

Korištenje jednog od njih može vam pružiti jeftin način testiranja i prodaje proizvoda. Ako imate na umu neku drugu vrstu proizvoda, provjerite s proizvođačima hoće li vam isporučiti. Kada saznate šta se najbolje prodaje, tada možete vidjeti da li bi skladištenje zaliha i slanje sami bili isplativiji.  

Primite unaprijed obaveze za posao.

Da biste donijeli početni novac, postavite jedan ili dva izvora poslovanja prije nego što se odlučite. Bivši poslodavci, ako ste otišli u dobrim odnosima, često su izvor startup posla, a ponekad i finansiranja. Velike kompanije koje mogu da vam pošalju svoje prepune poslove ili male poslove koje ne žele da rade takođe mogu da obezbede početni tok posla i prihoda.

Iznajmite opremu i alate potrebne za vaš posao umjesto da ih kupujete. 

Ako nemate puno novca da izdvojite za alate i opremu — ili niste sigurni koliko će vam trebati bilo koja stavka — razmislite o iznajmljivanju onoga što vam je potrebno po potrebi. Ima mjesta za iznajmljivanje svega, od električnih alata do rovokopača. Zatim, kada u posao dođe novac, kupujte samo one artikle koje preduzeće redovno koristi. 

Kupujte polovnu opremu umjesto nove. 

Naravno, lijepo je započeti posao sa sjajnom novom opremom, stolovima i ormarićima za dokumente. Ali možda ćete moći uštedjeti značajnu količinu novca kupovinom predmeta koji su vam potrebni rabljeni. Pretražujte na webu “rabljena oprema za restorane”, “rabljena laboratorijska oprema” ili “rabljeni uredski namještaj”. Gledajte Craigslist i lokalne novine za obavještenja o odlasku s posla. Lokalne garaže i “selidbene” prodaje također mogu biti izvor jeftinih stvari za korištenje.

Finansiranje-biznisa-podizanje-kredita-za-firmu-podizanje-kredita-za-obrt

Prijavite se za mikrokredit. 

Mikrokrediti su mali zajmovi dostupni putem različitih resursa, uključujući izvore iz zajednice, internetske zajmodavce i grupe za zajmove. Veličina kredita, podobnost, kamatne stope i uslovi variraju u zavisnosti od izvora. Pročitajte ovaj članak za više informacija o mikrokreditima i zajmodavcima.

Razmislite o crowdfundingu.

Crowdfunding stranice omogućavaju  prikupljanje malih iznosa novca od mnogih ljudi  ako ih možete zainteresirati za svoj projekt ili posao. Upozorenje: zapamtite da crowdfunding čini ideju za proizvod ili uslugu vašeg poslovanja javnom. Ako želite da svoju ideju sačuvate u tajnosti, nemojte koristiti crowdfunding. Razgovarajte sa advokatom  za intelektualnu svojinu pre nego što objavite bilo šta što je jedinstveno i potencijalno patentabilno.

Prijavite se za poslovni zajam 

umjesto zajma za vlasnički kapital. Da biste dobili poslovni kredit , morate banci dostaviti informacije koje uključuju: svrhu kredita, predviđeni bilans stanja na dan otvaranja (novi poslovi), detalje o zakupu, iznos ulaganja u posao od strane vlasnika (vlasnika) , projekcije prihoda, rashoda i novčanih tokova, potpisane lične finansijske izvještaje i Vašu biografiju. 

Možda će vam trebati i formalni poslovni plan . (Ako pokušavate da dobijete sredstva za razvoj poslovanja koji ste već započeli, biće vam potrebni i finansijski izveštaji poslovanja za poslednje tri godine, kao i informacije o potraživanjima, obavezama i neizmirenim dugovima.) Nemojte se iznenaditi. ipak ako vas banka odbije. Banke su često zazirane od pozajmljivanja novca startupima.  

Pozajmite od porodice i prijatelja. 

Porodica i prijatelji su čest  izvor finansiranja pokretanja malih preduzeća. Ali zapamtite, morate dugo živjeti sa svojom porodicom — i vjerovatno želite da ostanete prijatelji sa svojim prijateljima. Dakle, nemojte pozajmljivati ​​od osim ako nemate poslovni plan i niste uradili dovoljno istraživanja da znate da postoji tržište za ono što želite da prodate. Budite sigurni da vaši planovi obezbjeđuju način da platite i kamatu na novac pozajmljen od porodice i prijatelja.

Zatražite kredi od banke

Ako vas banka odbije za poslovni zajam, pitajte ih da li će razmotriti vaš kredit kroz program kreditiranja sa garancijom SBA . Ako pristanu na to, proslijedit će vaš zahtjev za kredit i podatke o kreditu najbližoj SBA okružnoj kancelariji radi odluke.

Senid A

Freelance grafički i web dizajner sa mnogo klijenata širom svijeta, zaljubljen u web tehnologije, dizajn, biznis i marketing.

Slične objave

Back to top button