BiznisMarketing

Kako kreirati Lean Startup Business Plan

Poslovno planiranje nije tipično dio preduzetništva kojem se ljudi raduju. Srećom za startup poduzetnike, postoji još jedna opcija: vitki startup poslovni planovi. Ovi predlošci su manje dubinski od svojih tradicionalnih kolega, a istovremeno vam omogućavaju da prođete kroz potrebne korake da postavite temelje za svoje poslovanje.

Ako vam se sviđa alternativna metoda poslovnog planiranja, došli ste na pravo mjesto da započnete s našim vodičem za poslovne planove za lean startup .

Pisanje poslovnog plana za startup

Jedna od prednosti pokretanja startupa je da poduzetnici mogu izaći izvan okvira kako bi planirali svoje poslovanje. Lean startup poslovni planovi su manje intenzivna opcija za startup preduzetnike da utvrde svoje poslovne ciljeve i odrede kako ih mogu ostvariti u fluidnom, jednostavnom formatu.

Šta je Lean startup poslovni plan?

Lean startup poslovni plan je kratka mapa puta koja opisuje ciljeve startupa i korake za njihovo postizanje. Sažet po prirodi, ponekad dugačak samo jednu stranicu, Lean startup plan počinje identificiranjem problema i rješenja. Koliko god da je koristan imati poslovni plan za osiguranje investitora, vitki startup poslovni plan je i obrazac za poduzetnike da osmisle svoju strategiju za uspjeh.

Prednosti

  • Tradicionalni poslovni planovi oduzimaju mnogo vremena, a vitki startup planovi nude poduzetnicima način da dokumentuju važne poslovne informacije i ciljeve bez prolaska kroz proces pisanja tradicionalnog poslovnog plana.
  • Lean startup planovi su dovoljno sažeti da se u nekoliko sekundi upute investitoru ili privlače pažnju kupca.

Nedostaci

  • Neki investitori će možda željeti detaljniji poslovni plan prije finansiranja vašeg pokretanja.
  • Lean startup planovi nude manje temeljno poslovno planiranje od svojih tradicionalnih kolega.

Lean plan naspram tradicionalnog poslovnog plana

Tradicionalni poslovni plan je dubinski, detaljni nacrt prvih tri do pet godina poslovanja vašeg startupa. Nasuprot tome, lean startup plan je više dijetalno-poslovni plan, što znači da uključuje manje detalja, manje dubinske analize i mnogo je kraći od tradicionalnog poslovnog plana. Iako se dva poslovna plana razlikuju po dužini i detaljima, oni obično uključuju istih devet odjeljaka u različitim dužinama.

Dijelovi Lean Startup plana

Lean startup plan je neobičan i od izuzetne pomoći jer vam omogućava da prođete kroz viziju koju imate za svoj startup od početka do kraja, počevši od problema koji će vaš proizvod riješiti do toga kako ćete financirati projekat.

Uporedite-svoju-konkurenciju-Kako-zapoceti-biznis-u-10-koraka

Problem

Lean startup plan počinje na isti način kao što to rade mnogi uspješni startupi – identifikacijom problema. U ovom slučaju, dobra je ideja da počnete tako što ćete identificirati jedan do tri problema i navesti ih u svom Lean Canvas-u. Namjera započinjanja vašeg poslovnog plana sa listom problema je osigurati da postoji tržište za vaš proizvod. Razmislite o tome na ovaj način, ako kreirate rješenje za problem koji ne postoji ili nije široko rasprostranjen, ko će ga kupiti?

Rješenje

Zadatak vašeg startupa je stvoriti rješenje za problem(e) koje ste identificirali. Ovaj dio vašeg Lean Canvas-a opisuje rješenje za svaki problem koji ste objavili u prvom dijelu. Uključite minimalno održiv proizvod (MVP) koji se poklapa s vašim predloženim rješenjem. Neka vaša rješenja budu sažeta i lako probavljiva.

Ključne metrike

Ključni pokazatelji, brojevi koji vam govore o uspješnosti vašeg poslovanja, razlikuju se ovisno o vašem startup modelu i proizvodu. Na primjer, neki startupi mogu uključivati ​​idealan postotak pretplate, dok drugi mogu uključivati ​​idealnu količinu preuzimanja u prvoj sedmici. Ovi ciljevi će se koristiti kao referentna tačka za vas i vaše investitore za procjenu održivosti i uspjeha vašeg startupa.

Jedinstvena ponuda vrijednosti

Opišite u jednoj rečenici zašto je vaš startup jedinstven i vrijedan. U idealnom slučaju, vaša jedinstvena vrijednost će pokazati kupcima obećanje da će vaš startup riješiti njihov problem na način koji se lako prodaje.

Nepravedna prednost

Šta vašem startupu daje konkurentsku prednost? Opišite prednost koju ima vaš startup koju drugi ne mogu kupiti ili kopirati – što vas izdvaja od konkurencije.

Kanali

Navedite marketinšku strategiju koju planirate koristiti za privlačenje kupaca. To mogu biti ulazni ili odlazni kanali za dopiranje do kupaca.

Segmenti kupaca

Uspostavljanje vašeg ciljnog tržišta je apsolutno neophodno za efikasan marketing vašeg proizvoda i održavanje vašeg startup-a na površini. Uključite svoje ciljne kupce, kao i one koji su prvi usvojili (inače poznati kao idealni kupci) kojima će se vaš startup u početku svidjeti.

Struktura troškova

Ovdje treba navesti ono što će vaš startup neprekidno plaćati bez promjena (fiksni troškovi), kao i troškovi koji se mogu mijenjati tokom vremena (varijabilni troškovi). U suštini, svaki trošak koji će vaš startup imati u poslovanju treba uzeti u obzir u strukturi troškova kako bi se tačno budžetirao i osigurala potrebna sredstva.

Tokovi prihoda

Vi znate svoje troškove. Sada morate napraviti listu tokova prihoda koje imate da unovčite svoj startup. Ovo su vaši tokovi prihoda, a oni mogu biti bilo šta, od poslovnih zajmova do rizičnog kapitala.

Growthink je izradio jedan Template koji možete pogledati i skinuti: Primjer/Template Lean Startup Biznis Plana

Koraci nakon kreiranja Lean Startup plana

Sada kada ste kreirali plan za svoj startup, vrijeme je da ga testirate. Koliko god startup planovi mogu pomoći poduzetnicima da se pripreme za put koji je pred njima, uvijek postoji prostor za poboljšanje kako startup raste i prilagođava se.

Test

Krajnji test vašeg startup plana je da počnete da radite. U metodologiji lean startup-a , poduzetnici se ohrabruju da plasiraju svoj proizvod na tržište kako bi brzo unaprijedili svoj proizvod i poslovanje u cjelini. Stoga, da biste dobili predstavu o tome šta treba prilagoditi, morat ćete svoj poslovni plan staviti na test.

Pregled

Steknite jasno razumijevanje prijema kupaca i povratnih informacija koje dobijate o proizvodima i uslugama vašeg startupa. Ne morate prihvatiti svaki prijedlog; međutim, ove povratne informacije bi trebale pomoći u informiranju prilagodbe vašeg proizvoda kako bi bio prilagođeniji potrošačima. Budite otvoreni za kritiku i postavljajte pitanja. Slušanje odgovora na vaše početne proizvode može vam pomoći da razvijete nove strategije za poboljšanje.

Revidirati

Provedite svoje nalaze iz pregleda povratnih informacija tako što ćete revidirati svoj poslovni plan i preispitati elemente proizvoda. Nemojte se plašiti da se vratite na tablu za crtanje kada treba da ponovo zamislite poslovni plan. Prednost upotrebe vitkog startup poslovnog plana je u tome što vlasnicima preduzeća postoji velika fleksibilnost da ponovo procijene svoju viziju.

Senid A

Freelance grafički i web dizajner sa mnogo klijenata širom svijeta, zaljubljen u web tehnologije, dizajn, biznis i marketing.

Slične objave

Back to top button