Zanimljivo
Trending

COVID karantena i zdravlje očiju: Previše vremena provedeno na našim uređajima?

Pandemija COVID-19 pružila nam je novi način života. Kako ljudi ostaju u svojim kućama i osim drugih, oni sve više koriste virtualni svijet kao način povezivanja.
Ali kakav utjecaj to ima na zdravlje očiju? Povezivanje putem ekrana različito je vizuelno iskustvo od osobnog gledanja stvari. Kada provedete pretjerano vrijeme gledajući ekran, zapravo možete oštetiti oči.

Uđimo u činjenice. Evo informacija koje su vam potrebne kako biste mogli pripaziti na svoje zdravlje očiju:

Čekaj – ekrani to stvarno rade?

Možda ste pomislili da je ovo prenapuhani mit čiji je cilj da djecu poveže sa stvarnim svijetom. Ali evo nesretne istine: previše vremena na ekranu zaista može dovesti do suhoće očiju, zamagljenog vida i glavobolje. Optometristi ovo nazivaju Computer Vision Syndrome ili Digital Eye Soin.

Neki preporučuju pravilo 20-20-20 za vrijeme upotrebe. Prema ovom pravilu, svakih 20 minuta trebate gledati u 20 metara udaljenosti 20 sekundi. Ovo je zamišljeno kao način da odmorite oči od izoštravanja izbliza koje je potrebno ekranima.

Drugi traže da ograničite vrijeme upotrebe zbog plavog svjetla koje proizvode ekrani. Prema organizaciji pod nazivom Prevent Blindness , plavo svjetlo ima koristi za budnost i pravilan razvoj očiju, ali prekomjerno izlaganje može otežati spavanje, pa čak i prerano starenje očiju. Pandemija ili ne, uvijek bismo se trebali čuvati dugih perioda buljenja u ekran.

Zdravlje očiju tokom karantene

Vrijeme upotrebe tokom karantene dramatično se povećalo. Dok svi zajedno gledamo vijesti i učimo o svijetu velikih mačaka, sve više vremena provodimo gledajući u ekran.

Za neke koji su prešli na posao na daljinu, video sastanci su preuzeli radni dan. I gotovo svi koji sada rade s djecom bit će upoznati s količinom vremena na ekranu koje je potrebno za daljinsko učenje.

Tijekom pandemije, video igre postale su način da se osjećate bolje zbog boravka u kući. Čak se i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) udružila s industrijom igara kako bi promovirala razmjenu poruka koje ostaju kod kuće. A Verizon je vidio kako se njihov ukupni mrežni promet za video igre povećao za 102%.

Sada više nego ikad, trebali bismo obratiti pažnju na dobrobit svojih očiju.

Što možemo učiniti s tim u vezi

1. Osmislite plan

Jedan od načina da budete u toku sa zdravljem svojih očiju tokom karantene je stvaranje dnevnog vremenskog plana zaslona. Procijenite koliko vremena svakodnevno provodite na ekranu, a ako je pretjerano, pokušajte doći do nižeg cilja.

Budite kreativni s načinom na koji ćete rješavati stvari kada dosegnete svoju „granicu“. Hoćete li imati spremnu knjigu za odbijanje TV žudnje? Ili se prebaciti na opciju ekrana koja smanjuje naprezanje očiju?

Važno je da pronađete sistem koji odgovara vašim potrebama.

Možete pretvoriti tehnologiju od protivnika u saveznika tako što ćete je uključiti u svoj plan. Neke aplikacije na društvenim mrežama imaju funkciju u kojoj možete vidjeti koliko vremena provodite pregledavajući. Vaš telefon može čak imati opciju da vas upozori kada prođete određeno vrijeme ekrana po danu.

A izrada vremenskog plana zaslona ne mora biti samo stvar smanjenja vremena koje provodite na uređajima. Takođe može sadržavati alate koji vam pomažu da smanjite rizik od velike ekspozicije na ekranu.

Kako omogućiti tamni način rada u Windows 10

Na primjer, možete isprobati računalne naočale za smanjenje naprezanja očiju ili naočale za filtriranje plavog svjetla koje će vam pomoći kod problema sa spavanjem. Vaš računar može imati postavku „noć“ kako bi smanjio plavo svjetlo koje zrači sa vašeg ekrana u kasnijim satima. Ako ovo nemate ugrađeno, možete brzo pretraživati ​​web za odabir proširenja preglednika koji će to učiniti umjesto vas.

2. Ne zaboravite na mentalno zdravlje

Iako ekrani mogu imati danak na našem zdravlju očiju tijekom ere COVID-19, ponekad je teško izbjeći ekrane. Ako imate djecu kod kuće i razmišljate da ih zaštitite od jakog svjetla njihovih telefona i računara, razmislite o ovome: ako su trenutno odvojeni od prijatelja i kolega, ovi ekrani mogu im biti jedini pristup društvenom životu.

Čak je i dr. Ninel Gregory, klinička glasnogovornica Američke akademije za oftalmologiju, izjavila za Danas da su njena djeca “do ponoći igrajući video igrice sa svojim prijateljima, jer je to jedan od rijetkih načina druženja ovih dana”.

To ne znači da bi zdravlje očiju trebalo samo prihvatiti udarac. Ali pobrinite se za uravnotežen pristup ovome. Imajte razumijevanja za mentalno zdravlje djece kao i za njihovo fizičko zdravlje.

Isto važi i za vas! Ako vam treba malo vremena na ekranu za videochat svojih prijatelja ili slanje poruka o vašem danu, napravite vremenski plan koji omogućava ovaj važan aspekt vašeg društvenog života.

3. Koristite drugačiji smisao

Jedna od opcija druženja koja ne zahtijeva toliko interakcije licem u ekran je klasični telefonski poziv. Sljedeći put kad budete trebali nešto reći prijatelju, pokušajte pitati možete li ih umjesto toga nazvati. Za neke aktivnosti poput ovih možda ćete moći prebaciti s očiju na uši.

Razmislite o tome da više slušate svoj sadržaj nego da ga gledate. Pored vaših omiljenih muzičkih albuma, postoji čitav svijet audio medija. Razmislite o potkastima, radio emisijama, audio knjigama i stazama za meditaciju.

Možete čak i praviti vlastite audio datoteke iz videozapisa teških dijaloga, poput intervjua. Na primjer, neke alternative VLC media playeru za Mac omogućit će vam izdvajanje zvuka iz videozapisa i spremanje u MP3. Tada možete slušati dok kuhate ili šetate, bez osjećaja da trebate gledati u svoj zaslon.

Još nekoliko riječi

Kako smo zapeli usred pandemije, s toliko zdravstvenih rizika koje treba uzeti u obzir, zdravlje očiju može se činiti posljednjim zbog čega bismo se trebali brinuti. Ali povećanje vremena upotrebe znači da bi sada moglo biti upravo pravo vrijeme za promjene koje smanjuju rizik od naprezanja očiju. Napravite vremenski plan zaslona koji odgovara vašem rasporedu i ne zaboravite razmisliti i o mentalnom zdravlju.

Pogledajte naše ostale postove da biste saznali više o drugim promjenama načina života koje možete napraviti za poboljšanje zdravlja. Uključite svoj filter plavog svjetla, pronađite nešto od 20 metara da biste pogledali i zaštitite oči!

Senid A

Freelance grafički i web dizajner sa mnogo klijenata širom svijeta, zaljubljen u web tehnologije, dizajn, biznis i marketing.

Slične objave

Back to top button