PC & Gaming

8 stvari koje treba znati prije kupovine desktop računara

Desktop računari mogu ponuditi superiornije performanse i podršku od mnogih laptopa, ali se drastično razlikuju po veličini, cijeni i procesorskoj snazi. Ovaj vodič objašnjava sve što trebate uzeti u obzir kako biste odabrali najbolji desktop računar za svoje potrebe.

Šta je Desktop računar?

Desktop računar je računar koji je dizajniran da ostane na jednom mestu. Desktop računari obično zahtijevaju vanjski monitor, tastaturu i miš.

Prije nego što kupite novi desktop računar, bitno je razumjeti kako faktori kao što su CPU i RAM utiču na performanse sistema.

8 faktora koje treba uzeti u obzir prije kupovine stonog računara

Evo glavnih stvari na koje treba obratiti pažnju prilikom kupovine desktop računara:

  • Vaše potrebe i budžet
  • Procesori
  • Memorija
  • Hard diskovi
  • Optički pogoni
  • Video/grafičke kartice
  • Eksterni periferni konektori
  • Desktop monitori

8 najboljih stonih računara u 2023. za posao, igre i još mnogo toga

Vaše potrebe i budžet

Vaš specifični slučaj upotrebe određuje idealne specifikacije računara. Na primjer, potrebna brzina vašeg računara zavisi od toga šta planirate da radite sa njim. Brz procesor, dovoljno RAM-a i moćna grafička kartica neophodni su za računar za video igre. Desktop računar manjeg budžeta bi trebala biti dovoljna ako planirate da koristite svoj računar za pretraživanje weba i jednostavne produktivne zadatke poput obrade teksta.

Raspon cijenaŠta možete očekivati 
Manje od 500KMMože surfati internetom, provjeravati e-poštu, video pozivi.
500-1,000KMDobro za surfanje internetom, pokretanje softvera za produktivnost i igranje jednostavnih igrica.
1,000-2,000KMDovoljno moćan za softver za uređivanje videa, live streaming i većinu komercijalnog softvera.
Više od 2,000KMMože pokrenuti grafički intenzivne programe za igranje i obradu podataka koji zahtijevaju mnogo resursa.

Desktop procesori

Iako postoji mnogo različitih desktop procesora ili CPU-a, većina dolazi od samo dva proizvođača: AMD i Intel. Intel procesori generalno nude bolje performanse, ali su skuplji od AMD procesora. Međutim, glavna razlika između procesora odnosi se na broj jezgara koje nude i njihovu relativnu brzinu.

Većina proizvođača predstavlja sistem ocenjivanja performansi za svoje desktop računare, ali poređenje između brendova nije uvek lako. Najbolje je da potražite računare u svom cjenovnom rangu, a zatim istražite procesore kako biste bili sigurni da su dovoljno snažni za vaše potrebe.

Memorija

Memorija ili RAM igra značajnu ulogu u brzini i performansama računara. Što je veća RAM memorija, to su bolje performanse. Stručnjaci preporučuju najmanje 8 gigabajta memorije, ali 16 GB nudi bolje performanse. Za igranje i druge namjene za napajanje računara, 16 GB je minimum koji biste trebali uzeti u obzir.

Iako je DDR3 memorija bila standard za desktop računare dugi niz godina, sada se preferira DDR4 . Kada kupujete memoriju, pokušajte da kupite što je moguće manje DIMM modula kako biste omogućili buduće nadogradnje memorije .

Dvostruki in-line memorijski moduli sadrže jedan ili nekoliko RAM čipova na maloj ploči s pinovima koji ga povezuju s matičnom pločom.

Hard diskovi

Dok se neki desktop računari i dalje oslanjaju na hard diskove , većina novijih računara se isporučuje sa SSD uređajima za skladištenje i keširanje podataka. SSD diskovi su poželjniji jer su brži, efikasniji i izdržljiviji od HDD-a.

Dva su glavna elementa koja treba uzeti u obzir prilikom kupovine hard diskova: veličina i brzina. Moderan desktop hard disk treba da ima najmanje 1TB prostora za skladištenje. Većina radi na 7200 o/min u smislu brzine, ali neki zeleni ili pogoni s promjenjivom brzinom troše manje energije. Većina matičnih ploča sada podržava RAID za instaliranje nekoliko tvrdih diskova na vašu mašinu.

RAID je skraćenica od Redundant Array of Independent Disks. RAID rješenja stvaraju više prostora za pohranu po nižoj cijeni.

Optički pogoni (CD/DVD/Blu-Ray)

Mnogi desktop računari i dalje dolaze opremljeni DVD snimačem, ali neki računari malog formata ukidaju optičke drajvove . Vašem desktopu je potreban Blu-ray uređaj za gledanje novih filmova u HD rezoluciji. Ako računar koji želite nema optičke drajvove, kupite eksterni CD, DVD i Blu-ray plejer.

Sa druge strane, kupovina optičnih diskova zavisi od vaših potreba.

Video i grafičke kartice

Ako ne igrate PC igrice sa 3D grafikom, ne morate da brinete o namenskoj grafičkoj kartici . Igrači bi trebali razmotriti DirectX 11 karticu s najmanje 2 GB ugrađene memorije. Odaberite jeftinu video karticu ako ste zainteresirani za ubrzanje zadataka koji nisu 3D. Faktori koje treba uzeti u obzir uključuju performanse, količinu memorije na kartici, izlazne konektore i podržanu verziju Direct X-a.

Eksterni periferni konektori

Provjerite koliko i koji tip vanjskih portova je dostupan na računaru za korištenje s budućim perifernim uređajima. Sada su dostupni razni periferni konektori velike brzine. Najbolje je nabaviti računar sa najmanje šest USB portova. Ostali konektori veće brzine uključuju eSATA i Thunderbolt , koji mogu biti posebno korisni za eksternu pohranu. Mnogi desktop računari takođe imaju čitače SD kartica.

Desktop monitori

Iako postoje računari „sve u jednom“ sa ugrađenim monitorima, ipak morate uzeti u obzir kvalitet ekrana. Većina današnjih monitora bazirana je na LCD tehnologiji, a jedina značajna razlika između njih je veličina i cijena. Neki drugi faktori, kao što je tačnost boja, mogu biti od vitalnog značaja ako planirate da koristite radnu površinu za rad sa grafikom. LCD ekrani od 24 inča su najčešći, zahvaljujući njihovoj pristupačnosti i podršci za pune 1080p video zapise visoke definicije. Veći ekrani, kao što su 27-inčni LCD i 4K ekrani , takođe su u padu.

Ko bi trebao kupiti desktop računar?

Kupovina desktop računara je dobra ideja ako želite kućni računar za celu porodicu. Stoni računari su svestraniji od laptopa jer imaju više portova za različite vrste monitora, tastatura i drugih dodataka. Ako ste grafički dizajner ili vizualni umjetnici, poželjet ćete radnu površinu s jednim ili više velikih monitora.

Kada je u pitanju igranje igara, desktop računari su moćniji od većine laptopa, pa čak i namenskih konzola za video igre. Ako volite VR igre ili online igrice sa 3D grafikom, svakako vam treba radna površina i udobna stolica za igranje.

Šta učiniti nakon što kupite stoni računar

Kada povežete sve periferne uređaje i prvi put pokrenete računar, preduzmite korake da zaštitite računar od spoljnih napada pre nego što se povežete na internet. Povežite radnu površinu direktno na modem za pouzdaniji signal. Ako je vaš desktop došao sa garancijom, možda ćete morati da ga registrujete.

Više savjeta

Iako ćete možda biti u iskušenju da kupite najjeftiniji desktop računar koji možete pronaći, bolje je potrošiti novac na uređaj koji je malo moćniji nego što vam je potreban nego onaj koji je nešto manje moćan od onoga što vam je potrebno. Samo imajte na umu da ćete također morati kupiti mnogo dodatne opreme osim ako ne nabavite sve-u-jednom desktop računaru.

Često postavljena pitanja

1. Kada je najbolje vrijeme za kupovinu desktop računara?

Ako kupujete računar za školu , potražite rasprodaju za povratak u školu na jesen. Inače, Black Friday i Cyber ​​Monday su vaše najbolje opklade.

2. Koji je najbolji mini desktop računar?

Najbolji mini računari uključuju Razer Tomahawk, Acer Chromebox CXI3, ZOTAC ZBOX CI622, MSI MEG Trident X, HP ProDesk 400 G5 i Apple Mac Mini. Ako želite da sami napravite komplet, razmislite o Intel NUC 9 Extreme NUC9i9QNX ili Raspberry Pi 400.

3. Ko pravi najbolji desktop računar?

Zavisi šta tražite, ali vrhunski brendovi računara su Dell, ASUS, HP, Acer i Alienware.

Senid A

Freelance grafički i web dizajner sa mnogo klijenata širom svijeta, zaljubljen u web tehnologije, dizajn, biznis i marketing.

Slične objave

Također pogledajte
Close
Back to top button