BiznisSavjeti

Kako pametno odabrati lokaciju svog poslovanja

Lokacija Vašeg poslovanja jedna je od najvažnijih odluka koju ćete donijeti. Bez obzira da li osnivate samostalni posao ili pokrećete online prodavnicu, izbori koje donesete mogu utjecati na vaše poreze, zakonske zahtjeve i prihod.

8 faktora koje treba uzeti u obzir prilikom odabira lokacije poslovanja

Odabir poslovne lokacije nije nešto što se može učiniti iz hira – to je ključni korak u pokretanju posla. Prvo, poslovna lokacija koju odaberete ovisit će o vrsti posla kojim upravljate. Poslovni parkovi, tržni centri, profesionalne zgrade i drugi su dizajnirani da zadovolje specifične potrebe različitih preduzeća. Ako se, na primjer, širite s interneta samo na online i uobičajeno, vaše će potrebe biti mnogo drugačije nego ako ste računovođa koji želi razviti svoju firmu i dovesti nove klijente.

Strategija poslovne lokacije zahtijeva planiranje i istraživanje i spremnost da se temeljito provjere sve vaše mogućnosti. Pomoću ovih korisnih savjeta možete identificirati najbolje mjesto za lociranje vašeg poslovanja u širenju.

1. Odlučite se za vrstu poslovne lokacije

Evo pet uobičajenih tipova poslovnih lokacija, ali kreativnije opcije, poput co-working prostora, se stalno pojavljuju. Budite na oprezu za ove i druge tipove lokacija koje bi zadovoljile vaše specifične potrebe.

  • Posao od kuće –  Ako radite od kuće, ali vam je potrebno više prostora, razmislite o preseljenju u novi dom ili nadogradnji postojećeg doma kako biste stvorili uredski prostor koji vam je potreban.
  • Maloprodaja –  Nemojte se ograničavati na izloge u centru grada i trgovačke centre. Takođe možete pronaći maloprodajni prostor na aerodromima, stambenim zgradama i sl.
  • Mobilni biznis –  Nekada je bilo da su jedine kompanije koje su se kretale bile cirkusi i prodavci festivala. Ali danas sa čitačima mobilnih kartica, vaš restoran može dodati lokaciju kamiona s hranom u romingu, a vaša prodavnica polovnih knjiga može otvoriti novu pop-up prodavnicu u blizini plaže.
  • Komercijalni poslovni prostor –  Komercijalni poslovni prostori nude fleksibilnost za još veći rast u budućnosti, ali su obično najbolji za preduzeća koja se ne oslanjaju na gust promet potrošača.
  • Industrijska lokacija –  Ako vodite proizvodni ili distribucijski posao, imat ćete posebne potrebe i vjerovatno ćete imati ograničen izbor kada je u pitanju otvaranje nove lokacije. Industrijske lokacije su potrebne za kompanije koje zahtijevaju velike količine skladišnog prostora, za kompanije kojima je potreban pristup glavnim transportnim pravcima ili za kompanije koje mogu proizvoditi zagađivače kao dio procesa proizvodnje.

U gotovo svakom slučaju, mjesto gdje možete locirati svoj posao će biti diktirano lokalnim uredbama o zoniranju u vašoj zajednici. Ne potpisujte se dok ne budete sigurni da je legalno za vas da poslujete na željenoj lokaciji.

2. Provjerite je li poslovna lokacija u okviru vašeg budžeta

Naravno, jedan od vaših glavnih prioriteta biće pronalaženje lokacije koja se uklapa u budžet vaše kompanije. Međutim, to nije sve što trebate ispitati kada je novac u pitanju. Često postoje i drugi troškovi specifični za lokaciju koje treba uzeti u obzir osim kupovne cijene ili mjesečnog najma. Gotovo svaka lokacija ima različite skrivene troškove koje trebate uzeti u obzir: renoviranje, nadogradnju komunalnih usluga, razne takse i ekonomske poticaje. Čak i mobilna preduzeća moraju uzeti u obzir troškove dozvola i licenciranja vozila kada biraju novu poslovnu lokaciju.

Uzimanje u obzir svega gore navedenog pomoći će vam da napravite dobro obrazovan izbor za vašu sljedeću poslovnu lokaciju. Prije nego što se posvetite bilo čemu, svakako razgovarajte s drugim vlasnicima poduzeća u okolini kako biste bili sigurni da su zadovoljni lokacijom. Iako nikada ne možete predvidjeti hoće li nova lokacija biti uspješna, možete unaprijed istražiti što je više moguće kako biste bili sigurni da je najbolja dostupna za vaš rastući posao.

3. Razmotrite svoj brend

Imajte na umu svoj brend kada razvijate strategiju vaše poslovne lokacije i gledate opcije. Na primjer, vjerovatno ne biste željeli postaviti svoju novu lokaciju za kancelarijski materijal tačno usred luksuzne, butik trgovačke četvrti. Isto tako, vrhunski restoran možda neće tako dobro proći usred fakultetskog grada ili ruralnog područja, gdje su kupci navikli da troše manje novca na hranu.

4. Razmislite o dobavljačima i dobavljačima

Morat ćete osigurati lokaciju koja vam olakšava povezivanje sa vašim dobavljačima i dobavljačima; u suprotnom, možete doživjeti značajna kašnjenja ili naići na česte probleme s nivoima zaliha. Kada razmatrate svoje mogućnosti, zapitajte se koja lokacija vam olakšava i pojeftinjuje nabavku sirove robe koja vam je potrebna za rad.

Najbolje lokacije su u gradovima koji imaju pristup autoputu ili kroz koje prolaze veće magistralne ceste, iako u BiH nemamo zadovoljavajuću mrežu putne infrastrukture.

5. Pronađite sigurnu lokaciju

Ne treba potcjenjivati ​​poslovanje u kojem se osjećate sigurno i zaštićeno. Osim svoje sigurnosti i sigurnosti svojih zaposlenika, uzmite u obzir i sigurnost vašeg poslovanja. Ovo je posebno važno za preduzeća sa zalihama robe koji mogu biti izloženi većem riziku od provale i krađe ili ako ćete često sami voditi posao noću.

6. Idite tamo gdje postoji potražnja

U idealnom slučaju, želite osigurati poslovnu lokaciju koja nije zasićena vašom konkurencijom. Potražite područja u kojima je vaš proizvod ili usluga velika potražnja ili gdje je vaša konkurencija prilično niska. Ako je ikako moguće, htjet ćete se proširiti na lokaciju na kojoj su druga poduzeća u bloku komplementarna, kako biste osigurali da se vaše poslovanje uklapa u lokalno tržište.

7. Razmislite o regrutaciji

Ako ćete zapošljavati zaposlenike i menadžere za svoj posao, poželjet ćete biti sigurni da otvarate u području gdje postoji dobar pristup javnom prijevozu ili gdje će potencijalni zaposlenici biti privučeni. Pronalaženje visokokvalitetnih zaposlenika ključno je za vaš poslovni uspjeh, stoga planirajte svoju lokaciju tamo gdje zaposleni žele raditi.

8. Potražite lokacije s opcijama za parkiranje

Bez obzira koliko je vaš posao atraktivan, dovoljno parkinga bi trebalo da bude ključna stvar. Da li vaša poslovna lokacija ima pogodan parking ili će vaši klijenti morati platiti parking—i hoće li biti voljni? Ako je plaćeno parkiranje vaša jedina opcija, također ćete htjeti razmotriti hoće li vaše poslovanje ponuditi validaciju. I ne zaboravite na svoje zaposlene ovdje – također će im trebati mjesto za parkiranje.

Senid A

Freelance grafički i web dizajner sa mnogo klijenata širom svijeta, zaljubljen u web tehnologije, dizajn, biznis i marketing.

Slične objave

Back to top button