BiznisSavjeti

Kako napraviti marketing plan

Šta trebate znati kada pravite marketinški plan za svoju malu tvrtku? Iako postoji mnogo metoda koje možete izabrati, ključ je odgovoriti na pitanja specifična za vaše poslovanje.

Kako god odlučite da to učinite, postoje određeni aspekti koje svaki učinkovit marketinški plan treba uključiti. Evo tih ključnih faktora i nekoliko korisnih savjeta.

Postavite sebi velika pitanja

Bilo da tek počinjete ili poslujete godinama, moraćete da procenite svoj trenutni poslovni status pre nego što kreirate marketinški plan za malo preduzeće.

Ko si ti i čime se baviš?

Prvo definirajte svoju kompaniju i svoje proizvode. Razmislite o svim svojim poznatim prednostima i slabostima i zapišite ih.

Zatim navedite svaku moguću poslovnu priliku za vašu kompaniju ili proizvode. Zatim zapišite sve vanjske ili unutrašnje izazove koje očekujete. Ovo će vam dati pogled na vaš posao iz ptičje perspektive.

Nakon što to učinite, morat ćete napisati ili revidirati svoju izjavu o misiji.

Zamislite svoju izjavu o misiji kao svoj kompas. Kasnije, kada odaberete marketinšku taktiku, svaku strategiju možete uporediti sa njom. Kako postoji mnogo marketinških taktika, pomaže vam da imate neke smjernice pri donošenju teških odluka, poput toga gdje ćete usmjeriti svoje poslovne napore. Ako se vaša izjava o misiji i taktika podudaraju, dodajte te taktike u svoj marketinški plan za mala poduzeća.

Ko su Vaši kupci?

Ako to već niste učinili, morate duboko zaroniti u svoje ciljno tržište. Važno je da budete što konkretniji, pa je vaš cilj da saznate sve o ovoj demografskoj grupi.

Postavljajte pitanja poput ovih:

 • Gdje se druže na internetu?
 • Koji su njihovi opšti interesi?
 • Koje ciljeve imaju za sebe, lične i profesionalne?

Odgovorite na ova i druga relevantna pitanja koja vam padnu na pamet. Odgovori će vam dati jasnu sliku o tome na koga cilja vaš marketinški plan.

I ne, ne može svako biti vaš potencijalni klijent. Zato je toliko važno biti što konkretniji. Svi, od prodavnica sladoleda do brokera u osiguranju, imaju jedinstvene poslovne ličnosti koje koriste za privlačenje kupaca.

Ko je Vaša konkurencija?

Sada je vrijeme da ocijenite svoje konkurente.

 • Istražite osnove: Šta nude i kako to plasiraju na tržište?
 • Uporedite njihove trenutne strategije sa vašima: Da li oni rade nešto što može inspirisati marketinški plan za vaš mali biznis?
 • Pratite njihove marketinške napore tokom vremena: da li inspirišu nove ideje ili vam pomažu da vidite načine da prilagodite svoju strategiju?

Planirajte uspjeh

Kako biste bili sigurni da je marketinški plan vašeg malog biznisa uspješan, morate postaviti poslovne ciljeve s rokovima. Učinite ove ciljeve što realističnijim i konkretnijim, kako kratkoročno tako i dugoročno. Vaš marketinški plan će podržati ove ciljeve.

Zapišite svoje ciljeve. To će vam dati način da izmjerite uspjeh vašeg marketinškog plana.

Zatim razmotrite svoja dva najvažnija dobra: vrijeme i novac.

Hoće li vaš marketinški budžet biti pozajmljen, financiran ili samofinansiran? Možete li se posvetiti svom marketingu puno radno vrijeme ili vam je potrebna pomoć, možda s agencijom ili softverom? Budite veoma iskreni prema sebi kako biste se mogli pripremiti za uspjeh.

Podsjetite se da je bolje uporno praviti bebine korake ka svom cilju nego pregorjeti nakon nekoliko produktivnih sedmica.

Kreirajte efikasan marketinški plan za realizaciju

Sada je vrijeme da napravite marketinški plan za malu tvrtku koja zaista funkcionira. Postoje ključne taktike marketinških kanala koje možete koristiti u bilo kojoj industriji. Oni uključuju usmenu predaju, web stranicu i plaćeni i organski digitalni marketing putem e-pošte i društvenih mreža.

 1. Marketing od usta do usta je izazov za mjerenje. Ali je jeftin i veoma efikasan. I može se koristiti u bilo kojoj fazi vašeg poslovanja.
 2. Web stranica u 2019. bi trebala biti jednostavna. Kako bi vaši potencijalni kupci trebali saznati više o vama ako ga nemate?
 3. Društveni mediji i marketing putem e-pošte su isplativi načini za dosezanje, angažiranje i izgradnju povjerenja kod kupaca tokom vremena.
 4. Društveno oglašavanje  na Facebooku i Instagramu su lak način da proširite svijest o vašem brendu i pronađete nove kupce izvan vaše mreže.

Uključite sve ove oblasti kanala u svoj marketinški plan za malo preduzeće. Također, obavezno istražite i uključite i neke strategije specifične za industriju.

Na primjer, ako ste agent za nekretnine , možda biste trebali razmotriti štampane vizit karte, razglednice i letke. Wellness profesionalci, s druge strane, trebali bi dati prioritet partnerstvu sa srodnim lokalnim preduzećima (poput banja, teretana i salona) u odnosu na kreiranje štampanih materijala kada tek počinju.

Mjerenje rezultata

Sljedeći vrlo važan korak je da odredite kako ćete mjeriti svoj napredak. Teško je znati da li vaše strategije rade ili ne ako ne pratite učinak. Malo je složenije od gledanja prodajnih brojeva.

Evo gdje biste trebali kopati dublje:

 • Saznajte kako su vas vaši kupci pronašli i zašto su odlučili da rade s vama u odnosu na vašu konkurenciju.
  • Tada možete reinvestirati u marketinške kampanje koje najbolje funkcioniraju.
  • Koristite ove informacije za eksperimentiranje s novim taktikama u budućnosti.
 • Izmjerite učinkovitost vašeg marketinškog plana u zavisnosti od vaših poslovnih ciljeva.
  • Na primjer, ako tek počinjete, možda ćete biti više zabrinuti za doseg i upoznavanje imena vašeg preduzeća.
  • Ako ste već uspostavljeni, možda ćete biti fokusirani na pretvaranje kupaca koje već privlačite.

Marketinški plan za mali biznis teško je poboljšati bez načina da se on izmjeri. Pratite svoj napredak u redovnim intervalima. Učite iz svojih grešaka dok idete i udvostručite ono što zapravo radi.

Kreirajte listu akcija

Sada je vrijeme da napravite listu akcija.

Ispod svake kategorije (web stranica, društveni mediji, itd.) navedite svaku radnju koju trebate poduzeti da biste započeli. Zatim navedite svaku radnju koja vam je potrebna za održavanje svake kategorije. Stvari kao što su redovna ažuriranja i tromjesečno planiranje mogu biti na listi. Možda ćete trebati i dodatno istraživanje.

Bez obzira na to što ste stavili u svoj marketinški plan za svoju malu tvrtku, zapamtite da je sve u stvaranju istinskih veza. Fokusirajte se na svoje prednosti i kako one mogu pomoći vašim klijentima i nećete pogriješiti!

Senid A

Freelance grafički i web dizajner sa mnogo klijenata širom svijeta, zaljubljen u web tehnologije, dizajn, biznis i marketing.

Slične objave

Back to top button